Te gast in Michiel Lieuwma’s podcast ‘Boze geesten’

Maurice van Turnhout, schrijver van ‘Lichtstadfamilie I: Kameraden’, te gast in de podcast ‘Boze geesten’ van schrijver Michiel Lieuwma.

Onlangs was ‘Lichtstadfamilie’-schrijver Maurice van Turnhout te gast in ‘Boze geesten‘, de podcast waarin schrijver Michiel Lieuwma wekelijks met wisselende gasten het gepolariseerde culture debat anno 2021 verkent.

Aftrap van het gesprek was ‘Lichtstadfamilie I: Kameraden’, de graphic novel van Maurice en tekenaar Matijs van de Kerkhof. In dit album staat de Rode Jeugd centraal, de maoïstische actiegroep die de Philips-kumpenie in Eindhoven het vuur aan de schenen legde in de periode 1968-1972.

In Michiels woorden: ‘Hoe hebben de Boze Geesten van Dostojevski steeds weer hun weg gevonden in al deze tijdvakken, of we het nu hebben over het prerevolutionaire Rusland, het Eindhoven van de jaren zestig of de huidige tijden, en hoe moeten we deze radicale ideeën in een historisch perspectief bekijken?’

Ook verklaart Maurice de politiek geladen carnavals-thematiek in ‘Kameraden’: ‘Toen ik met dit boek begon wilde ik eigenlijk iets gaan schrijven over carnaval. (…) Dus ik zocht een goed contrast-fenomeen om dat verhaal dan te vertellen. En uiteindelijk denk ik die dan gevonden te hebben in het fenomeen van de revolutie. Wat natuurlijk ook te maken heeft met massaliteit, maar dan het mobiliseren van massa voor politieke doeleinden. En ook het mobiliseren om dus inderdaad een soort permanente carnavalssituatie te krijgen. Waarbij je niet drie dagen per jaar een soort rollenspel hebt waarbij iedereen een boerenkiel aantrekt, en iedereen gelijk is, met een knipoog, want er verandert eigenlijk niks aan de orde. Maar dat je dat rollenspel doorbreekt en dat je 365 dagen per jaar die omslag hebt.’

Luister het gesprek hier terug!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *