‘Kameraden’ in Eindhovens Dagblad
Stripboek over Rode Jeugd in Eindhoven: ‘Een rare overlap van carnaval en revolutie’
EINDHOVEN – Twee vrienden uit Eindhoven maakten een boek over de maoïstische Rode Jeugd, die begin jaren zeventig aanslagen pleegde in hun stad. ,,De reactie van de burgemeester op de avondklokrellen van nu – hij had het over een burgeroorlog – leek een beetje op de overspannen manier waarop op de Rode Jeugd werd gereageerd.”
Dominique Elshout 21-02-21, 09:00
‘Een revolutie is geen etentje dan wel het schrijven van een essay, het schilderen van een tekening of een borduurwerkje. Een revolutie is een opstand, een daad van geweld van de ene klasse die de andere omverwerpt.’ (Was getekend: Mao Zedong).
‘In Nederland komt er nooit revolutie, want hier mag je niet op het gras lopen’. (Toegeschreven aan Karl Marx).
‘Wa makte me nou klaor’. (Lampegatse carnavalsleus van 1972).
Drie motto’s op een rijtje. Ze staan, precies zo in Kameraden; deel één van het drieluik Lichtstadfamilie, een Eindhovense kroniek. Schrijver/journalist Maurice van Turnhout schreef de teksten, beeldend kunstenaar Matijs van de Kerkhof maakte de tekeningen. Samen werkten ze er vier jaar aan. ,,Zelf noemen we het een graphic novel, een stripboek waarin volwassen thema’s aan de orde komen.”
In het eerste deel, dat op 23 februari verschijnt, gaat het over de geschiedenis van de maoïstische Rode Jeugd, die van 1968 tot 1972 Eindhoven enigszins op zijn kop zette.
Daarbij sprongen de aanslagen eruit. Leden van de Rode Jeugd gooiden in 1972 molotovcocktails naar het huis van burgemeester Witte en de woning van politieagent Piet Snijders. Een brandbom vernielde de auto van politiecommissaris Odekerken. Gewonden vielen er niet, maar levensgevaarlijk waren de acties wel.
Eindhovense mentaliteit
Van Turnhout (41) en Van de Kerkhof (43) leerden elkaar kennen op het Eindhovense Eckartcollege en zijn bevriend gebleven. Ook gebleven: hun liefde voor Eindhoven en gevoel voor de Eindhovense mentaliteit. Want ja, het ging erop in de jaren van de Rode Jeugd, maar altijd was daar ook de relativering van ‘wa makte me nou klaor.’
Lees hier verder op de website van Eindhovens Dagblad!